Αξιοθέατα
ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΥΡΡΑΚΟ
Ένα διαμάντι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από πέτρα...
Αν έπρεπε να χαρακτηρίσει κανείς το Συρράκο με μία λέξη, αυτή θα ήταν αρχοντιά. Φύση, Ιστορία, Αρχιτεκτονική και Ομορφιά σας περιμένουν σε έναν ακόμα μοναδικό τόπο της χώρας μας. Το Συρράκο.
ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου είναι μια ανοιχτή χερσαία περιοχή περίπου 820 τ.χλμ. που γεωγραφικά απλώνεται στις ορεινές περιοχές, των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων (Κεντρικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου). Στα όρια του περιέχει δύο μεγάλα ορεινά συγκροτήματα: το Λάκμο (Περιστέρι) και τα Αθαμανικά όρη (ή Τζουμέρκα).
Το ισχυρό ανάγλυφο, οι μεγάλες υψομετρικές διαφορές (144μ.-2.429μ.) και η έντονη παρουσία του υδάτινου στοιχείου, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πολυποίκιλου μωσαϊκού βιοτόπου. Το Εθνικό Πάρκο αποτελεί ένα τεράστιο υπαίθριο μουσείο λαογραφίας και συνδυάζει με μοναδική αρμονία, χαρακτηριστικά, τόσο του φυσικού, όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ
Χτισμένο το 1866, θεωρούνταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 19 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα. Το κεντρικό του τόξο κατέρρευσε την 1 Φεβρουαρίου 2015, στη διάρκεια μιας μεγάλης κακοκαιρίας, και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για να ξεκινήσει η ανακατασκευή και αναστύλωσή του. Στο σημείο όπου χτίστηκε το γεφύρι της Πλάκας υπήρχε μια παλαιά γέφυρα η οποία καταστράφηκε το 1860. Το 1863 ξαναχτίστηκε από την αρχή από το μάστορα Γιωργή από την Κόνιτσα με χορηγία του επιχειρηματία Γιάννη Λούλη. Η γέφυρα αυτή γκρεμίστηκε σχεδόν την ημέρα των εγκαινίων της. Το 1866 ξαναχτίστηκε με κτίστη τον Κωνσταντίνο Μπέκα από τα Πράμαντα.
Tο γεφύρι κατέρρευσε την Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2015 και αναστηλώθηκε το 2020 από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων την Περιφέρεια Ηπείρου και την Πολιτεία.
ΜΟΝΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΗΠΙΝΑΣ
Το εντυπωσιακό μοναστήρι με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική βρίσκεται κοντά στον οικισμό Κηπίνας, στο δρόμο Κηπίνας-Καλαρρυτών. Κατά την τουρκοκρατία η ξύλινη γέφυρα ήταν κινητή και οι μοναχοί την ανέβαζαν με μοχλό, έτσι ώστε το μοναστήρι να καθίσταται απροσπέλαστο στους επίδοξους επιδρομείς, καθώς δημιουργείται κενό 4 μέτρων στο γκρεμό όταν σηκώνεται. Η ονομασία «Κηπίνα» οφείλεται, κατά μία εκδοχή, στους κήπους που καλλιεργούσαν οι μοναχοί, σε μια περιοχή κατεξοχήν απότομη και βραχώδη.
Για την ίδρυσή της οι απόψεις διίστανται. Άλλοι λένε ότι ιδρύθηκε το 1212 από τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο και άλλοι ότι ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από μοναχούς της γειτονικής Μονής Βύλιζας. Είναι μικρή μονόκλιτη βασιλική και στο εσωτερικό σώζονται τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα τέλη του 17ου ή στις αρχές του 18ου αιώνα.
Στη μονή λειτουργούσε κρυφό σχολειό και η σπηλιά που βρίσκεται στον βράχο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από τους κατοίκους της περιοχής. Τον 19ο αιώνα η μονή εγκαταλείφθηκε.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ»
Το Μουσείο στεγάζεται στον χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου Ελληνικού και περιλαμβάνει έργα του φημισμένου γλύπτη και καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρου Παπαγιάννη. Το Μουσείο είναι μοναδικό, γιατί τα έργα:
- Μιλούν για το ψωμί, την απαρχή του πολιτισμού κατά το Διαγόρα, που τόσο πολύ ταυτίστηκε με τον Ηπειρώτη και τη ζωή του.
- Μιλούν για τον ξενιτεμένο και τον Ευεργέτη.
- Μιλούν για τον πνευματικό άνθρωπο και τα γράμματα, για την πνευματική άνθηση που δημιουργήθηκε τη δύσκολη περίοδο της τουρκοκρατίας μέσα από λαμπρά σχολεία, με σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπους ως δασκάλους, που κράτησαν ζωντανή την εθνική συνείδηση.
- Μιλούν για τον χτίστη, που η μαστοριά του τον έκανε διάσημο και περιζήτητο στα πέρατα του κόσμου. Κι εγώ σεμνύνομαι να λέω πως είμαι ένας εργάτης απ' το σινάφι τους!
- Μιλούν για τον κτηνοτρόφο και τον γεωργό, τον ξωμάχο του χωριού, που εκτός της κύριας δουλειάς του έκανε και άλλες χίλιες δυο.
Ανάμεσα στα έργα υπάρχουν και πολλά που έχουν δημιουργηθεί από τα αποκαϊδια του Πολυτεχνείου, περίτεχνα συνδυασμένα και στολισμένα με άλλα υλικά ανακυκλώσιμα. Στο Μουσείο υπάρχουν επίσης, πορτρέτα σημαντικών ανθρώπων, όπως και οι μορφές πολλών απλών λαϊκών ανθρώπων. Στις προθήκες του διαδρόμου εκτίθεται μια μοναδική σειρά από προπλάσματα μεταλλίων και νομισμάτων, που φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια 40 περίπου χρόνων. Ιδιαίτερο θέμα και θέαμα είναι η τάξη με τους μαθητές, τα παλαιά θρανία, το δάσκαλο και τους θεατές.
Λειτουργεί καθημερινά 9:30 - 15:00, εκτός Δευτέρας. Τηλέφωνο Mουσείου: 26510 89220
ΣΠΗΛΑΙΟ «ΑΝΕΜΟΤΡΥΠΑ»
Τρία χιλιόμετρα από τα Πράμαντα, δυτικά της Στρογγούλας και σε υψόμετρο 900 μέτρων, ο επισκέπτης της περιοχής συναντά το σπήλαιο «Ανεμότρυπα». Μοναδικά σμιλευμένοι χρωματιστοί σταλαγμίτες και τρεις λιμνούλες σε αποχρώσεις του γκρι, του ορείχαλκου και του άσπρου, που έχουν σχηματιστεί με την πάροδο των χρόνων, συνθέτουν ένα ονειρικό περιβάλλον φανταστικών προσώπων και αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων.
Η θερμοκρασία του σπηλαίου κυμαίνεται περί τους 19 βαθμούς Κελσίου και έχει σταλακτίτες ενώ παράλληλα διασχίζεται από ποτάμι. Η θερμοκρασία του ποταμού είναι 10 βαθμοί Κελσίου. Οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στο σπήλαιο είναι σταθερές ολόκληρο τον χρόνο. Έχει ασφαλές μονοπάτι από το οποίο μπορείς να δεις ολόκληρο το σπήλαιο. Διαθέτει τρία επίπεδα. Το πρώτο έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του. Το δεύτερο είναι και αυτό το οποίο μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει. Εκεί θα δει μια εντυπωσιακή διαδρομή μήκους 250 μέτρων και φιλοξενεί 10 αίθουσες. Το τρίτο επίπεδο φιλοξενεί την κοίτη του ποταμού.
Εκεί λειτουργεί το καφέ εστιατόριο «Σπήλαιο Ανεμότρυπα» του Μανώλη Σεντελέ, ο οποίος αναλαμβάνει και την ξενάγηση του σπηλαίου. Οι ώρες ξενάγησης είναι καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Η είσοδος κοστίζει 3 ευρώ (τηλ. 26590 61516, 6949231710, 6958054441).